Sorting
Source
Katalog zbiorów
(1)
Form of Work
Książki
(1)
Status
available
(1)
Branch
Wypożyczalnia Główna (Kościuszki 6)
(1)
Author
Deptuła Bogusław (historyk sztuki)
(1)
Jędrysik Maciej
(1)
Year
2010 - 2019
(1)
Country
Poland
(1)
Language
Polish
(1)
Subject
Kucharstwo
(1)
Genre/Form
Literatura
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
1 result Filter
Book
In basket
Jak przyrządzić sałatkę z ziemniaków, którą zajadał się Ernest Hemingway, gdy mieszkał w Paryżu? Czy wiersz Cebula świadczy o wyjątkowej pozycji tego warzywa w jadłospisie naszej noblistki, Wisławy Szymborskiej? Co Antoni Czechow myślał o karasiu w śmietanie - daniu, które zabiło Iwonę, księżniczkę Burgunda, z dramatu Witolda Gombrowicza? Czym krzepiły się postacie biblijne i co oprócz sławnej „magdalenki" spożywali bohaterowie "W poszukiwaniu straconego czasu" Prousta? Erudycja Bogusława Deptuły robi wrażenie. Ale "Literatura od kuchni" jest nie tylko zbiorem błyskotliwych felietonów na temat związków słowa pisanego z jedzeniem - to także swego rodzaju książka kucharska. Dowiemy się z niej, w jakich proporcjach połączyć odpowiednie składniki, aby poczuć się jak bohaterowie literackich arcydzieł. Czasem będą to potrawy prawdziwe, czasem zupełnie fantastyczne, jak niewiniątko w tarapatach, misjonarz na dziko czy Syrena Południa w białym winie, wszystkie trzy z powieści Rolanda Topora.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. W_156969 (nr inw. 156969) (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again