Sorting
Source
Katalog zbiorów
(1)
Form of Work
Książki
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Status
available
(1)
Branch
Czytelnia (Kościuszki 6)
(1)
Author
Kordzińska-Nawrocka Iwona (1965- )
(1)
Year
2010 - 2019
(1)
Time Period of Creation
2001-
(1)
Country
Poland
(1)
Language
Polish
(1)
Subject
Kultura stołu
(1)
Subject: time
1-100
(1)
100-1 p.n.e
(1)
1001-1100
(1)
101-200
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
200-101 p.n.e
(1)
2001-
(1)
201-300
(1)
300-201 p.n.e
(1)
301-400
(1)
400-301 p.n.e
(1)
401-500
(1)
500-401 p.n.e
(1)
501-600
(1)
600-501 p.n.e
(1)
601-700
(1)
700-601 p.n.e
(1)
701-800
(1)
800-701 p.n.e
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
do 801 p.n.e
(1)
Subject: place
Japonia
(1)
Genre/Form
Opracowanie
(1)
Domain
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
Kulinaria
(1)
1 result Filter
Book
In basket
Japońska kultura kulinarna / Iwona Kordzińska-Nawrocka. - Wydanie 2. - Warszawa : wydawca i dystrybutor Polska Fundacja Japonistyczna, copyright © 2018. - 278 stron : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
(Biblioteka Fundacji imienia Takashimy)
W kuchni japońskiej odpowiednia prezentacja i oprawa potraw odgrywa szczególną rolę, jedzenie bowiem jest dla Japończyków doświadczeniem nie tylko kulinarnym, lecz także estetycznym. Przysłowie mówi, że japońska kultura kulinarna jest "smakiem kształtów" (katachi no aji), gdzie kolor, forma i sposób podania potraw są równie ważne jak odbiór smakowy. Kompozycje dań japońskich (moritsuke) to niemal artystyczne impresje, przywodzące na myśl minimalizm ekspresji w malarstwie tuszowym sumie, w którym rolę równorzędną do obrazów odgrywa pusta przestrzeń. Na naszym rynku wydawniczym nareszcie pojawiała się książka o kulturze kulinarnej Japonii, wnikliwie przedstawionej na szerokim tle kulturowym. Autorka, japonistka, z pasją opowiada nie tylko o mniej lub bardziej znanych w Polsce potrawach współczesnej kuchni Japończyka (np. sushi), lecz także o historii zwyczajów żywieniowych, a więc o kuchni arystokracji dworskiej, o kuchni samurajów, o kuchni mieszczan z Edo. Dowiadujemy się, jakie miejsce w dziejach Japonii zajmowały ryż i soja, ryby i mięso, sake, piwo oraz zielona herbata. Dowiemy się, na czym polega kuchnia odświętna, tak trwale wpisana w tradycyjne obrzędy japońskie.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. C 641.5 (nr inw. 180380) (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again