314915
Pozostałe zbiory
W koszyku
Wokół stołu i kuchni / wybór i oprac. Maja i Jan Łozińscy. - Warszawa : "Tenten", 1994. - 170, [6] s. : faks.,fot. ; 24 cm.
"Zawsze i wszędzie jadło było dla ludzkości problemem podstawowym: elementem istnienia, przetrwania, utrzymania gatunku. Można jednak rzec śmiało, że u Polaków znalazło ono coś, co można by określić terminem: obrzędu, kultu. Jedzenie weszło w skład narodowego etosu" - pisze w jednym z zamieszczonych w niniejszym tomie szkiców profesor Tadeusz Chrzanowski. "Wokół stołu i kuchni" to książka, która obiegowemu pojęciu "kuchnia polska" nadaje pełniejsze znaczenie. Czytelnik znajdzie w zebranych tu pracach historię obyczajów kulinarnych, odkryje obce wpływy w kuchni polskiej, pozna związki potraw z wierzeniami religijnymi.
Status dostępności:
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Cm 64 (nr inw. 112484) (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliogr. s. 170 - 171.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej