314906
Pozostałe zbiory
W koszyku
Symbol UKD (980): 94(72)+94(72)::008:640/641(72)
W tej książce opowiadamy o gastronomii meksykańskiej w wymiarze historycznym. O tym, jakie są specyficzne cechy kuchni meksykańskiej. O geografii Meksyku i jego rdzennych surowcach. O tym, jak żyli mieszkańcy wielkich metropolii prehiszpańskich i jaki wpływ miała konkwista hiszpańska na ich kuchnię. Trudno sobie wyobrazić kuchnię europejską bez pomidorów, czekolady i wanilii, albo kuchni arabskiej i wschodniej bez chili i orzeszków ziemnych. Kukurydza, fasola, dynia, awokado, pinia, guajawa i indyk, wszystkie pochodzenia meksykańskiego, są spożywane na całym świecie. Nieprawdą jest, jakoby nie była to książka kucharska, gdyż kilkanaście przepisów w niej znajdziemy (choćby na Pijane kurczaki), natomiast zamiarem autorki nie było uporczywe kolekcjonowanie przepisów. Za to możemy naczytać się do woli o ludożerstwie obrzędowym i sposobach przyrządzania ofiar, które wpierw myto, dzielono na kawałki i dopiero gotowano, ale za to nieodzownie z kukurydzą! Pozycja bogato ilustrowana, nie tylko dla zagorzałych wielbicieli "chilijskich" (morderczych) wrażeń podniebienia.
Status dostępności:
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(7/8) P (nr inw. 173379), 94(7/8) (nr inw. 173423) (2 egz.)
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej